Vyhněte se těmto 10 přešlapům u stolu - 2. díl

16.01.2023

Kterou sklenici můžete držet za kalich? Proč si objednat k burgeru pořádný příbor a nejíst ho rukama? A kde jsou "zatraceně" párátka, když dřív bývala vždy na stole? Vyhnout se společenským trapasům je lepší, než vypadat, že jste etiketě stolování věnovali pozornost jako poustevník ve sluji.

Etiketa u stolu je návod, jak dobu u jídla zpříjemnit sobě i ostatním a neztratit tvář před obchodními partnery či přáteli. Vaše chování u stolu ocení v budoucnu i vaše děti. Jde také o to, jak si vychutnat pokrmy a nápoje lépe. Vždyť když víte, jak na to, je mnohé v životě jednodušší. Tento článek navazuje na 1. díl této série o etiketě u stolu. Jistě se k němu můžete vrátit později, pokud jste ho nečetli. 

Zde je dalších několik tipů, jak se chovat u stolu. 

4. Sklenice, které mají stopku, držte za ni

Nedržte takové sklenice za kalich ani za základnu, na které stojí. Tak to dělají pouze "světáci" a vinaři, kteří se vám snaží ve sklípku "zamotat hlavu" pohybem nápoje po dně kalichu. Chladné nápoje, jako je například prosecco, sekt nebo bílé víno, držte co nejdále od kalichu. Sklenice na červené můžete držet ke kalichu blíže. Tři prsty proti palci vytvoří bezpečný úchop. Malíček ať prosím směřuje dovnitř dlaně a netrčí jako ustřihnutá větev. To je trapas. Sklenice na krátké stopce, například sklenice pivní nebo ty na vodu, držte zčásti za stopku a zčásti za kalich.

5. Používejte příbor. Správně

Držte obě části příboru správně, přičemž nejde jen o to, zda máte vidličku v levé a nůž v pravé. Mnohem důležitější je, jak máte části příboru uchopeny v rukou. Většina z vás drží příbor nesprávně. Ano, naučili jste se to, podobně jako já špatně. Jsme jakýmsi česko-moravsko-slovenským souostrovím, kde většina lidí drží příbor nesprávně, tedy jako dvě tužky a musíme se to přeučit. 

Začněte (už dnes) nebo nejpozději na kurzu etikety u stolu držet příbor korektně. Rukojeti mají být uprostřed dlaně. V místě, kde rukojeti končí a přechází v ostří nebo úzkou část vidličky, jej uchopte do "špetky", tedy palcem, ukazovákem a prsteníkem. Zbylé dva prsty přimkněte k dlani, čímž zajistíte, že se příbory nebudou hýbat. Hřbety rukou držte směrem nahoru, dlaně dolů. 

Všechny hlavní chody, (vč. burgerů, pánové) jezte výhradně příborem. Výjimek je jen pár. Samotnou vidličkou jezte jen risotto, těstoviny (spaghetti, penne, rigatoni, tagliatele a další, vyjma lasagne), většinu salátů a míchaná vejce na snídani. Prsty do talíře prostě nepatří. Pomocí prstů nejezte žádné běžné pokrmy, ani kuřecí křídla, ani žebírka. 

Rukama nejezte ani obložené chleby, například naše typické "chlebíčky". Vždy výhradně příborem. Vždy.

6. Vyhněte se vlastním zvukům

Zamezte při jídle vyluzování jakýchkoli zvuků. Říhání, mlaskání či srkání je více než odpuzující. Postarejte se také o to, abyste u stolu neposmrkovali. Pokud váš nos opouští kapička a chystá se sklouznout střemhlav do polévkového talíře, najděte kapesník, který máte s sebou v kapse u kalhot (pánové) nebo v kabelce (dámy). Odvraťte se a použijte jej. V případě, že se chystáte smrkat hlasitě, omluvte se a odejděte od stolu na toaletu. Stejnou cestou se vydejte, když vám nějaký zbytek jídla ulpí mezi zuby tak, že musíte použít párátko. Najdete ho právě tam. Prosím, nepoužívejte nikdy párátko u stolu.


Mohlo by vás zajímat...

6 tipů, jak naučit vaše děti etiketu u stolu : Bojíte se, co to bude (zase) za ostudu jít s dětmi do restaurace? Okřikujete děti už tak dlouho, že s vámi raději nejedí? Omlouváte je slovy "doma jsou úplně jiní", když se chovají na návštěvě "jak vlčáci"?

Přečíst článek >>


7. Před placením ze zeptejte

Při placení není rozhodující, kdo setkání navrhnul, ale jak byla věta formulována: "Mohu vás, pane Severo, pozvat zítra na oběd? Bylo by mi ctí." Slovo "pozvat" znamená více či méně také "zaplatit". Naproti tomu formulace "Pokud nemáte nic proti, můžeme spojit příjemné s užitečným a setkat se u oběda. Co si o tom myslíte?" o pozvání, tedy placení nic neříká, jen posunuje například obchodní jednání na méně formální místo.

Pokud si nejste jistí, že váš obchodní partner vaše pozvání v pravém slova smyslu pochopil tak, jak jste to mysleli, raději se ujistěte před placením: "Když dovolíte, zavolám nyní číšníka, aby mi připravil účet." Tato formulace není otázkou, je oznámením. Zní jistým způsobem formálně a jistě patří i do přátelských obchodních vztahů. Nejste přece kámoši z ulice. A i kdyby, smíte používat formulace, které vyjadřují respekt a úctu i blízkým přátelům. Podobně se zeptejte, pokud chcete zaplatit za přítele nebo za někoho na rande. 

Nesnažte se ostatní manipulovat penězi. Ani těmi za oběd.

Pokud váš protějšek pozvání, tedy zaplacení odmítá i poté, co jste vaše přání podruhé zopakovali, netrvejte na tom. Zvažte opravdu důkladně, zda je dobré při cestě na toaletu zaplatit za oba a tím váš protějšek jistým způsobem zaskočit, tedy vyvést z míry. Můžete to myslet dobře, to uznávám. Tak to také dobře dělejte. 

Nenechte si ujít...

V průběhu roku pořádáme několik kurzů s "pořádnou porcí" etikety u stolu pro dospělé i děti. Jde o degustační večeře i nedělní obědy. Garantujeme, že nebudete přejedení, ale plní zážitků. Termíny jsou vždy na podzim a v předjaří a konají se v Praze i v Brně. 

Na našich stránkách www.etiketaustolu.cz najdete termíny, přihlášku i detaily. Podívejte se, na co se naši hosté ptají nejčastěji...

Fotografie: Joli Halalová, Vojtěch Kába