Záleží mi na tom, abych psal a mluvil o tom, co lidi v etiketě opravdu zajímá. Nechci žít v nějakém "vakuu etikety" a mluvit o věcech, které nejsou relevantní, případně opakovat opakované.
Objevte svět moderní etikety a vyhněte se nejistotě a trapasům.
Co je v etiketě moderní a co zastaralé? O čem mluvit a co nosit?
V rozhovoru pro Forbes se paní Lenka Pátek, obchodní ředitelka jedné velké české cestovní kanceláře vyjádřila k našim turistům takto: "V zahraničí jsme velmi vítaní, a to nejen kvůli tomu, že víc utrácíme (než dříve, pozn. autor), ale hlavně protože jsme poměrně kulturní národ, umíme se chovat, máme vychované děti, neplýtváme jídlem, nepřeháníme to...
Ať už se v hotelu zdržíte jeden den nebo týden, dodržujte pravidla zdvořilosti. Jste ve společnosti. Krása pobytu v hotelu spočívá v tom, že si můžete dopřát jistou formu luxusu. To však neznamená, že byste měli rezignovat na základní způsoby chování. Naopak.
Letní hříchy proti etiketě na dovolené
Co si vzít na pláž? Jak se obléknout do přímořské restaurace? A proč nepokládat mobilní telefon na stůl? Objevte největší chyby, kterých se lidé na dovolené, v hotelu a na pláži často dopouští.
Přemýšlíte nad tím, jak na sebe upozornit v záplavě žádostí o práci? Stojíte na prahu změny kariéry a tápete, jak se odlišit od ostatních? Jak v nesčetných žádostech o práci ukázat, že právě vy jste ten pravý kandidát?
Řešíte někdy dilema, jestli jste se v práci zachovali správně? Jestli jste na poradě neřekli něco nevhodného nebo jestli váš e-mail nebyl příliš neformální? Představte si řešení...
Již několik desítek let grilujeme s nadšením. Grilování je stále převážně mužskou doménou. Ti se obvykle shromažďují kolem grilu a připravují maso a ryby z vlastního lovu či chovu, z "masové speciálky" nebo ze supermarketu. Kdo by měl čas ve frontě s vozíkem přemýšlet nad etiketou?
Máte rozpaky, jak jíst správně krevety vcelku? Okusujete krevety ze špízku? Namáčíte své krevety do společné omáčky? A proč používat lžičku, když na ně kapete citron? Objevte správné způsoby, jak elegantně konzumovat tyto oblíbené korýše, a už nikdy se neztrapněte při jejich podávání.
Vousáči: Není jich už kolem nás nějak moc?
Možná, že jste to také už od někoho, komu se asi nelíbí "fousatí chlapi", slyšeli. Slýchávám, že už jsou všude... Musím se těch "fousatých chlapů" zastat, protože jsem vousatý muž. Jsme jeden kmen, jsme přece přímí příbuzní. Ano, možná je jistý rozdíl mezi chlapem a mužem. O tom někdy jindy. Dnešní téma jsem věnoval právě nám všem, kteří mají "na...
Jak prolomit ledy, přerušit "rádiový klid" a navrátit komunikaci zpět na správné koleje? Jak vyzvat někoho ke komunikaci, přestože se vám do toho moc nechce? Kdo by měl začít?
Na první pohled je firemní jídelna nebo kantýna nenápadným až běžným prostorem. Jde však také o místo, kde můžete projevit smysl pro etiketu. Lze ji nalézt v nabídce společné cesty, při průchodu dveřmi nebo cestou výtahem či nádvořím firmy. Etiketa má prostor také v dohodách, konverzaci nebo při samotném stolování.
Začněme jednoduchou otázkou etikety, kterou si položí každý, když přijde řeč na darování a přijímání láhve vína. Co dělat, když host přijde na večeři s vínem v ruce, aniž by se předtím poradil s hostitelem?

Jak sebejistě jednat, mluvit s lehkostí a skvěle vypadat?
Získejte praktické návody pro každodenní situace i výjimečné chvíle doma, v práci i ve společnosti:
- každý měsíc minimálně 2 exkluzivní články
- 200+ článků a recenzí v archivu
- pozvánky, poukázky a bonusy
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů