Když krevety, tak elegantně: Jak si pochutnat a neztratit tvář

06.05.2024

Máte rozpaky, jak jíst správně krevety vcelku? Okusujete krevety ze špízku? Namáčíte své krevety do společné omáčky? A proč používat lžičku, když na ně kapete citron? Objevte správné způsoby, jak elegantně konzumovat tyto oblíbené korýše, a už nikdy se neztrapněte při jejich podávání.

Konzumace krevet může být snadná nebo dá trochu práce, záleží na způsobu jejich servírování. A také na tom, zda to umíte.

Co jsou krevety?

Malí korýši, kteří žijí ve studené vodě, ať už sladké nebo slané. Existuje kolem 3000 druhů, z toho kolem 350 se loví komerčně. Oblíbená je kreveta hlubokomořská, dlouhá přibližně 7 až 10 cm uvařená do červenorůžové barvy. V závislosti na způsobu servírování se krevety jedí prsty nebo malou vidličkou na mořské plody. Za sebe, který rád používá příbory, jsem však rád, že existuje i způsob, jak se s krevetami vypořádat pomocí masového příboru, respektive vidličky a lžíce.

Etiketa při konzumaci krevet vcelku

Krevetu můžete jíst prsty. Uchopte ji tak, že palce budou mezi hlavou a krunýřem. Rozlomte. Dávejte pozor, aby z vašeho jídla nestříkala šťáva na ostatní nebo na stůl. Držte krevetu nízko nad talířem. Vyloupnuté maso můžete namočit do koktejlové omáčky, ale určitě jej nenamáčejte dvakrát. 

Nesnědenou část nikdy nenamáčejte do omáčky, o kterou se dělíte s ostatními.

Jestliže každý u stolu dostane svoji misku s koktejlovou omáčkou, nesnědenou část znovu namočit můžete. Hlavy a krunýře s ocásky odložte na váš talíř. K dispozici je také často miska na odložení nejedlých částí a fingerbowl, tedy miska na omytí prstů. Pokud ne, vyžádejte si ji.

Jak jíst krevety podávané na špízku

Uchopte špíz do pravé ruky a pomocí vidličky stáhněte krevety ze špízku na talíř. Jsou-li malé, napíchněte na vidličku a namáčejte je do omáčky. Jumbo krevety však nakrájejte nožem na vhodně velká sousta. Špízek ponechejte odložený na od vás vzdáleném okraji talíře. Etiketa je stejná pro všechny mě známé teplé pokrmy na špízu.

Co je opravdu krevetový koktejl?

Původně jde o loupané krevety podávané s omáčkou v misce nebo sklenici na stopce. Takový pokrm se jí vidličkou na ústřice, alternativou je však jakákoli menší vidlička, například předkrmová. Některé krevetové koktejly jsou připraveny tak, že krevety jsou s omáčkou smíchány. Jiné pokrmy jsou připraveny tak, že krevety jsou tak velké, že je nebudete moci sníst bez krájení na jednotlivá sousta. Nakrájejte je tedy nožem. 

Ve Spojených státech lidé velké krevety krájí vidličkou, napichují a jedí po jednom soustu.

To proto, že používání příboru je odlišné od našeho, tzv. kontinentálního způsobu používání vidličky a nože. 

Mohlo by vás zajímat...

Jste celí nesví, když se vyžaduje dodržovat pravidla etikety u stolu? Máte strach z toho, že uděláte při důležité večeři faux pas nebo zažíváte ten pocit trapnosti, protože nevíte, jak správně jíst? Mám pro váš řešení. 

Jak jíst krevety podávané na špízku

Uchopte špíz do pravé ruky a pomocí vidličky stáhněte krevety ze špízku na talíř. Jsou-li malé, napíchněte na vidličku a namáčejte je do omáčky. Jumbo krevety však nakrájejte nožem na vhodně velká sousta. Špízek ponechejte odložený na od vás vzdáleném okraji talíře. Etiketa je stejná pro všechny mě známé teplé pokrmy na špízu.

Co je opravdu krevetový koktejl?

Původně jde o loupané krevety podávané s omáčkou v misce nebo sklenici na stopce. Takový pokrm se jí vidličkou na ústřice, alternativou je však jakákoli menší vidlička, například předkrmová. Některé krevetové koktejly jsou připraveny tak, že krevety jsou s omáčkou smíchány. Jiné pokrmy jsou připraveny tak, že krevety jsou tak velké, že je nebudete moci sníst bez krájení na jednotlivá sousta. Nakrájejte je tedy nožem.

Ve Spojených státech lidé velké krevety krájí vidličkou, napichují a jedí po jednom soustu.

To proto, že používání příboru je odlišné od našeho, tzv. kontinentálního způsobu používání vidličky a nože. 

Jak jíst krevety jako hlavní chod

Nožem a vidličkou, jsou totiž obvykle vyloupané. Při vymačkávání citronu na krevety držte citron vaší dominantní rukou. Druhou rukou, případně lžící překryjte. To abyste ochránili ostatní strávníky před stříkajícími kapkami. Pokud je omáčka podávána v samostatné misce, namáčejte do ní krevety pouze v případě, že je miska pouze vaše. Jestliže je omáčka společná, naberte si na talíř malou lžičkou omáčku k namáčení, nebo si lžičkou nalejte omáčku na krevety.

Tip od someliérů

Ke krevetám v česnekové omáčce podávejte světlé až středně silné červené víno, například Merlot ze státu Washington. Ke smaženým nebo grilovaným krevetám vyzkoušejte Sauvignon Blanc z francouzské Loiry nebo z Kalifornie.

Víte, že…

Krevety jsou bezpochyby nejoblíbenější americkou potravinou získávanou z moře. Dalece překonávají konzumaci lososů, tuňáků, humrů nebo škeblí. V této kategorii krevety vítězí na celé čáře. Ve skutečnosti jsou krevety tak oblíbené, že 10. květen je National Shrimp Day, národní svátek krevet.

Každý obyvatel USA sní v průměru více než 2 kg krevet ročně. To znamená, že v zemi se ročně spotřebuje přibližně 675 milionů kilogramů krevet. Na celém světě sní lidé za stejné období těchto korýšů nejméně 4 miliardy kilogramů.

Zdroj obrázků: recipes.net; simplyreceipes.co.uk; sainsburysmagazine.co.uk