Etiketa práce z kavárny
Kavárna je skvělým místem, kde se můžete setkat s přáteli,
sami se sebou u vonící kávy nebo s rodinou odpočinout o víkendu. Přívětivé
prostředí, které se snaží majitelé a baristé vytvořit, si také získává na
popularitě jako perfektní pracovní prostor. V kavárnách často pracují studenti
a profesionálové z mnoha oborů.
Foto: Joli Halalová
S tím, jak stále více lidí přijímá možnost práce z domova, případně absolvuje on-line kurzy a vzdělávání, se kavárny stávají novým vzdáleným pracovištěm. Zatímco zaměstnavatelé nebo vzdělávací instituce kdysi možná váhali s otevřením těchto příležitostí, pokroky v technologii udržují jednotlivce zapojené do práce či studia. Tyto výhody jim umožňují dělat i dokončit svou práci na standardní úrovni a často ji efektivně spojit s osobními úkoly a zájmy.
Studie ukazují, že zaměstnanci těží z možností práce na dálku mnoha způsoby. Známý je tzv. "efekt kavárny", kdy zaměstnanci hlásí zvýšené soustředění a produktivitu při práci na dálku v kavárnách. Na vině je onen "tichý hluk" na pozadí a také málo vyrušování spolupracovníky. To udržuje jednotlivce v práci.
Zajímavé je také zdravotní hledisko. Mnoho lidí uvádí, že jim prostředí "veřejné samoty" snižuje krevní tlak, cítí menší stres a úzkost ve srovnání s prací v kanceláři.
Jistě zde působí uvolněná atmosféra, často neformální oblečení lidí kolem a jistý pocit svobody. Také flexibilita má pozitivní vliv na jejich sebevědomí, oddanost práci a míru odpovědnosti.
Než se však uvolníte přespříliš, mějte na paměti, že kavárna není vaše kancelář. Jestliže kavárnu používáte jako pracovní prostor, musíte mít na paměti všechny ostatní kolem vás - zákazníky i zaměstnance. Existuje nevyslovená, zde však napsaná etiketa, kterou byste měli dodržovat při práci v kavárně.
Pamatujte si těchto deset pravidel, až příště navštívíte kavárnu za účelem práce na dálku:
1. Požádejte o povolení
Než si z místa v kavárně uděláte kancelář, je dobré se podívat nebo se zeptat, jestli tam smíte pracovat. Není to automatické. Zatímco ve většině kaváren vám rádi donesou další kávu nebo dolejí z objednané konvičky, když vy děláte svoji práci, některé kavárny "dlouhodobé návštěvy" nepreferují. Jste-li na pochybách, zdvořile se zeptejte a požádejte o svolení. Pokud z odpovědi ucítíte, že zaměstnanci nebo majitel nejsou nijak nadšení, zvažte přesun do jiné kavárny, která bude vstřícnější.
2. Zaplaťte za tuto možnost
Pokud jde o vaši produktivitu a možnost pracovat na dálku, je přívětivá kavárna neocenitelná. Je místem, kde můžete začít i dokončit svou každodenní pracovní zátěž, napsat článek nebo vyřešit část svěřeného projektu. Neměli byste si však myslet, že je to zdarma. Kavárny můžete používat jako pracovní prostory, ale jsou to především podniky, které musí vydělávat. Objednejte si více než jen zboží za nejnižší cenu. Řiďte se v této souvislosti jednoduchým pravidlem: každou hodinu si něco objednejte a nikdy nezapomeňte na spropitné pro baristu nebo obsluhující personál.
3. Zůstaňte na jednom místě
Když pracujete z kavárny, měli byste se zdržet častého střídání místa. Jakmile dorazíte, najděte si útulné, spíše odlehlé místo k sezení a zkuste tam zůstat, dokud neodejdete. Může se stát, že váš laptop nevydrží celodenní provoz, jako třeba můj ThinkPad a vy se musíte vydat blíže k zásuvce. V tom případě udělejte maximum, abyste rušili minimálně ostatní.
4. Sdílejte svůj byznys nebo místo na stole s ostatními
Mnoho kaváren se nárůstu "digitálních" hostů přizpůsobilo a vybavilo své stoly zásuvnými boxy se zásuvkami, nebo je umístily pod stůl. V případě, že se v takové nacházíte a připomíná spíše komunitní pracovní prostor, sdílejte "svou" elektrickou zásuvku a místo na stole s ostatními. Zvláště v případě, že zásuvek je méně než sedících hostů. Máte-li v plánu tam chodit častěji, jistě vám taková přátelskost zajistí dobré jméno u majitelů nebo personálu.
Mohlo by vás také zajímat: 5 zásad, jak pít kávu správně
"Ano, velmi rád se s Vámi setkám. Co takhle někde na neutrálním místě, v nějaké kavárně. Znám jich ve městě několik, jednu z nich mám však oblíbenou. Zvu Vás na dobrou kávu v klidném prostředí. Souhlasíte?"
5. Dejte ostatním prostor, když pracují nebo čtou
V případě, že je telefonování součástí vaší práce, uvědomte si, že telefonický hovor má úplně jinou dynamiku než hovor dvou lidí v kavárně. Většinou mluvíte příliš nahlas a stejně tak často se nesoustředíte, zda někoho rušíte. Telefonování v kavárně omezte na ty nejnutnější přijaté hovory. Respektujte ostatní, kteří pracují v kavárně, čtou si pro radost nebo si prostě užívají chvíle se svým šálkem kávy. Opravdu tam nepřišli proto, aby poslouchali vaše rušivé diskuse.
6. Buďte ve své práci ohleduplní a diskrétní
Jestliže pracujete z kavárny, buďte ohleduplní směrem k zaměstnavateli a také diskrétní. Uvědomte si, že některé části vaší práce mohou podléhat jistému obchodnímu tajemství. Velmi obezřetní buďte v případě nakládání s firemními penězi, při práci s internetovým bankovnictvím a zadávání čísla karet a hesel. Většina kaváren je vybavena kamerami v interiéru, nikdy nevíte, kdo se může dívat, respektive kdo se může dostat k záznamu. Není nic snazšího, než zadat stejné heslo k vaší kartě nebo k účtu. Není také obtížné pomocí odrazu vašeho monitoru ve skle vidět vše, co děláte.
7. Dbejte na pořádek
Ať už si v kavárně objednáte kávu a k tomu dortík nebo během pracovního dne tam sníte několik jídel, snažte se nedělat nepořádek. Pokud se vám to cokoli rozleje, rozsype nebo ukápne, požádejte zdvořile personál o úklid a omluvte se. Vaše svršky, plášť, kabát nebo klobouk, pověste na háčky k tomu určené, nepovalujte je po lavicích a židlích. Nikdy si nezouvejte boty.
8. Nežádejte ostatní, aby hlídali vaše věci déle, než je rychlá návštěva toalety
Lze očekávat, že během svého pobytu v kavárně budete muset udělat "pár přestávek" na toaletě. V tomto případě je přijatelné, abyste požádali personál nebo někoho, kdo sedí poblíž, aby dávali pozor na vaše věci. Nechat vaše věci bez dozoru je jisté riziko. Pokud potřebujete opustit kavárnu na delší dobu, o dozor nad vašimi věcmi nežádejte. Sbalte se a přineste si to s sebou, až se vrátíte.
9. Vyhněte se překročení délky pobytu
V mnoha případech nebude majitelům kaváren vadit, když u nich strávíte půl den nebo i více a během toho si občas, jak uvedeno výše, objednáte kávu nebo "něco na zub". Někteří majitelé kaváren, zvláště těch menších však mohou být dosti nešťastní, když na celý den zaberete jeden z jejich mála stolů. Pokud je kavárna plná a vy vidíte další příchozí, kteří si nemají kam sednout, zvažte odchod.
10. Když máte pochybnosti, vždy dodržujte řád kavárny
Uvedená pravidla kavárenské etikety jsou neoficiální. Vycházím z toho, co kolem sebe vidím a jak to vnímám. Přesto, budete-li pozorní, všimnete si, že mnoho studentů a profesionálů, pracujících v kavárně, je dodržuje. V některých případech ne, zároveň právě lidé, kteří na ně nedbají jsou nejnápadnější. V případě, že si nejste jistí, zda a jak baristé přistupují k pracujícím, zeptejte se na jejich vnitřní řád.
Máte své vlastní, jiné zkušenosti s prací v kavárně?
Napište váš komentář.