5 nejčastějších "příšer" u stolu a jídla

11.11.2019

Setkávání u stolu s jídlem není jen příležitost nasytit se a ukojit pocit hladu. Jde mimo to také o setkávání s lidmi, kteří jsou vám blízko. Pokrmy a nápoje by měly doplnit vzácné chvíle odpočinku, společného času s rodinou či partnerem a také umožnit věnovat se přátelské konverzaci. Často je to právě obráceně a jídlo je pouhou nutnou vedlejší činností při prohlížení aplikací na mobilním zařízení a odpovídání na ne příliš důležité poznámky.

Zdroj obrázku: ihned.cz

Relativně často jím v restauracích díky tomu, že jsem několikrát týdně na cestách. Vnímám lidi kolem sebe. Jsem-li sám, mnohdy si přisednu k cizímu člověku, abych sám nebyl. A pozoruji. Zde je můj výčet nejčastějších "příšer" a prohřešků proti kultivovanému stolování, které vídám kolem:

Mluvení se soustem v ústech

Při jídle mluvte. Avšak nehovořte, prosím, se soustem v ústech. V prvé řadě to nevypadá hezky. Jídlo, rozmělněné vašimi zuby a jazykem, tvoří nepěknou kaši, která je vidět, když otevřete pusu k mluvení. Za druhé vám je hůře rozumět a styl vaší mluvy přechází v infantilní či stařecké šišlání. Třetím bodem je nebezpečí, že při výrazné sykavce vyletí část shora zmíněné kaše ven z vašich úst, a ne příliš vkusně zmastí stůl či přísedící.

Mlaskání při jídle

Jakmile vložíte patřičnou porci jídla do úst, sevřete rty a žvýkejte tak dlouho, až můžete sousto polknout. Pokud rty nesevřete, jsou volné a s množstvím slin, potřebných na smíchání potravy, vyluzují odpudivý zvuk podobný tomu, které vyluzují zpocené bosé nohy v žabkách. To ostatním chuti do jejich jídla nepřidává a jeví se spíše odpudivě. Zde je na místě vkládat vždy malé porce do úst a jíst se zavřenými ústy. I vy, pánové, zmenšete porce.

Foukání do polévky

Je-li jakýkoli pokrm horký natolik, že se nedá bez nebezpečí puchýřků na rtech a dásních požít, počkejte. Nefoukejte, je to vysoce nevhodné. Je stoprocentně jisté, že se pokrm ochladí o okolní vzduch. Uznávám, že u různých jídel je tato doba různá. Nejdelší je u kašovitých pokrmů nebo krémových polévek, které velmi dobře, zvláště uprostřed, drží teplotu přípravy. Řešením je odebírání od okraje. Foukání může způsobit odlétnutí kapky mimo vaši kontrolu. Navíc nikdo nechce naslouchat šelestu vašeho syčení.

Používání mobilu při jídle

V tom jsme možná mistři. Velké části Čechů prý nevadí používání mobilu při jídle. Na druhou stranu velké části vadí, když to dělá někdo jiný u stolu s nimi. Sedíte-li s někým u jídla, prosím, zapomeňte na pár desítek minut na svůj telefon. Sedíte-li sami, jíte tedy s tím nejdůležitějším člověkem vašeho života, udělejte to stejné. Vyjádřete všem okolo stolu svoji úctu tím, že budete přítomen duchem i tělem. Vyjádřete také úctu vašemu tělu a jezte bez mobilu.

Zmačkání ubrousku do talíře

Ubrousek, jak je obecně známo, slouží k otírání koutků úst po požití jídla. Nejčastěji jej strávníci v restauracích a jídelnách používají až po skončení jídla. Dobře, že alespoň jednou. Po použití by měl ubrousek skončit složený a vložený pod příbor. Ten směřuje od středu talíře směrem vpravo mírně šikmo. Příbor je ostřím a hroty v talíři a opačné konce ukazují na pomyslnou 16:00 h. Ubrousek nikdy nemačkejte do talíře, komplikujete tím práci číšníkům. A nevypadá to dobře.

O spoustě dalších přešlapů, kterých je vhodné se u stolu vyvarovat, povídám u zážitkové večeře Etiketa u stolu. Pořádáme je společně s vybranými restauracemi v Brně, Praze a Bratislavě. 

V obou českých městech bylo pro velký zájem na podzim vyprodáno. Aktuálně je ještě pár míst volných ve vynikajícím bratislavském Globo restaurantu. Podívejte se, co vše se dozvíte. Chcete-li zažít výjimečný večer se mnou, přáteli a (pořádnou) porcí etikety navíc, přihlaste se.

P.S. Zajímá vás, co o kurzu napsali ostatní? Přečtěte si jejich názory. Těším se na viděnou s vámi.