Etiketa u stolu pro dospělé
Zážitkový kurz a menu o šesti chodech
Praha: 20. listopadu 2025
Wien: 27. listopadu 2025
Inspirativní a prožitkový kurz moderní etikety (nejen) u stolu s přiměřenou dávkou humoru. Od welcome drinku po kávu, od pečiva po desert. Od pozdravu k rozloučení. A mezi tím etiketa podání rukou, oslovení, usednutí a objednání.
Dozvíte se, jak se seznamovat, jak být dobrým hostem, jak hovořit s cizími. A k tomu příklady, příběhy a překonané mýty. Menu lze přizpůsobit intolerancím a stravovacím preferencím.
Co opravdu získáte? Naučíte se...
vyměnit nejistotu za eleganci
používat příbory správně
jak přeměnit trapas v obdiv
nenucenou jistotu u stolu
jak být příjemnými společníky
nalézt u stolu vhodné téma
tipy k zasedacímu pořádku
jak sedět v páru
co který dress code znamená
...a navíc spoustu tipů a námětů, jak vám etiketa pomůže vstoupit do společnosti. Seznámím vás také s lidmi podobných zájmů, se kterými můžete později navázat osobní nebo obchodní přátelství.
Pečlivě sestavené menu
welcome drink prosecco
domácí pečivo a amuse-bouche
předkrm ze sezónních surovin
vynikající polévka z lokálních zdrojů
vybrané hlavní jídlo s přílohou
pečlivě připravený dezert
výběr vín k předkrmu a hlavnímu chodu
káva à la carte
Přizpůsobíme menu vaší případné potravinové intoleranci.
Proč se mnou?
Moje odbornost
Vystudoval jsem gastronomii na prestižní hotelové škole. Praktické zkušenosti jsem získal v zahraničních hotelech a restauracích.
Léta zkušeností
Více než 12 let přednáším etiketu a komunikaci ve firmách i na univerzitách, jsem autor několika knih a odborným konzultantem.
Úcta k tradici
Jsem zapálený pro svoji práci. Časem prověřené způsoby spojuji se současnými trendy, propaguji respekt a moderní chování.
Reference

"Určitě využiji poznatky, co se týká držení příboru, nebo nenápadných pokynů hostitele. Dále jsem si udělala pořádek ve sklenicích, ve které se co podává."
Helena Hyklová
vedoucí sekretariátu

"Zvolili jste skvělou formu k předání svých zkušeností. Milá společnost, nádherné prostředí a to vše doplněno výborným kulinářským zážitkem."
Martin Zlatníček
finanční ředitel

"Včerejší setkání... se neslo ve velmi příjemné atmosféře. Možnost praktikovat prezentované informace na místě bylo přínosné, zábavné a velmi chutné. Ještě jednou děkujeme..."
Eliška Kopincová
studentka

Klikněte a můžete začít psát. Quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia.
Michal Kolář
oblastní ředitel

"Jednoznačně doporučuji. V oblasti etikety stolování jsme se dozvěděli spoustu nových informací i vtipných zajímavostí."
Pavla Kolomazníková
marketing

"Děkujeme. Večer byl naprosto úžasný v nádherném prostředí s velmi detailně promyšleným menu o pěti chodech doplněným lahodnými víny."
L. Dáňová & M. Kadlčík
účastníci kurzu
Na co se zákazníci často ptají?
Rád/a bych kurz daroval/a. Jak mohu koupit voucher?
Voucher můžete objednat přímo zde na našich stránkách. Do poznámky napište "VOUCHER". Vytiskneme jej a odešleme v dárkovém balení na Vaši adresu nebo službou Zásilkovna. Chceme Vám ušetřit čas s tiskem a balením. Za odeslání a dárkové balení neplatíte nic. Je to dárek od nás...
Kdy se kurzy konají?
Pravidelně pořádáme zážitkové večeře s etiketou v předjaří a také na podzim. Vycházíme ze zkušeností, že letní měsíce rádi věnujete aktivitám venku a přelom roku svátkům. Během roku je možné zorganizovat kurz pro firmu nebo pro vlastní rodinu v termínu, který vám bude nejlépe vyhovovat. Postačuje, když nám napíšete. Kontakt zde.
V kolik hodin začínají kurzy pro děti?
Kurz Nedělní oběd s etiketou pro děti a kurz "Etiqueteens" v Praze i v Brně začíná ve 12:30 h a končí v 15:00 h. Když budete v hotelovém foyer dříve, jistě se můžeme společně setkat a seznámit se. Po skončení kurzu si můžete koupit moji knihu Etiketa domácí s autorským podpisem, případně pořídit fotografie jako vzpomínku.
Jak se máme obléct, je daný dress code?
Společenská setkání tohoto typu vyžadují odpovídající úroveň oblékání. Kurz Etiketa u stolu není výjimkou. Dodržením doporučeného dress code vyjadřujete úctu k hostiteli, ostatním hostům i k vám samým. Doporučujeme formální oděv. Pro ženy jsou vhodné polodlouhé šaty ve večerních barvách, pouzdrové šaty nebo kombinace polodlouhé sukně a halenky. K těmto oděvům se hodí boty na podpatku. K večerním akcím tohoto typu patří také večerní líčení a formální úprava účesu.
Pánům doporučujeme oblek v tmavě modré nebo antracitové barvě, případně černý. K tomu světlou, nejlépe bílou košili bez vzorů doplněnou o motýlek nebo kravatu. K tmavým oblekům a na večerní akce jsou vhodné černé boty a vyšší ponožky v barvě obleku nebo černé. Pokud obdobné oděvy nemáte vůbec, můžete si je nechat ušít v jednom z krejčovských salonů, které se nacházejí ve všech větších městech. Nebo je pořídit v odborném obchodě. Zeptejte se nás, které doporučujeme.
Mám intoleranci k jistým alergenům. Mohu se přihlásit?
Ano, přihlaste se. Stačí nám dát vědět, které alergeny má šéfkuchař z pokrmu vynechat a můžete se spolehnout, že vám s radostí vyhoví. Menu je sestaveno ze sezónních surovin a každá restaurace, kterou pro kurzy využíváme, má pro vás jiné menu. Použité suroviny jsou navrženy tak, aby společně s ostatními částmi menu vytvářely estetický a chuťový celek a vzájemně na sebe navazovaly nebo se propojovaly. Jakoukoli změnu v menu zařídíme, stačí, když nám napíšete vaše přání do poznámky v objednávce.
Co když nemůžu na objednaný kurz přijít?
O vaší nepřítomnosti nás informujte co nejdříve. Pokud se to dozvíme do 10 dnů před začátkem kurzu, nabídneme vám náhradní termín. V případě, že se odhlásíte později, už nemůžeme připravený kurz stornovat, prosím najděte za sebe náhradu a informujte nás o tom. Kontakty jsou zde.
Kde se kurzy Etikety u stolu konají?
Dbáme, aby restaurace, které nám poskytují prostor, pokrmy a nápoje, patřily mezi ty nejlepší. Důležitou složkou pro nás je také vysoká úroveň služeb, zvláště servisu obsluhujícího personálu a vynikající dovednosti kuchařů. Každou restauraci před výběrem osobně vyzkoušíme a žádáme, aby byly naše vysoké nároky na menu i služby přijaty. Vybíráme tedy restaurace nebo hotelové restaurace, kde máme jistotu, že vy, naši hosté, dostanete nejlepší vybrané pokrmy, vynikající vína jako doprovod k nim a precizní obsluhu na úrovni "grand restaurant".
V současné době spolupracujeme s hotelovou restaurací 1890 při hotelu Carlo IV v Praze a Grandezza Restaurant v Brně. Nově máme kurz i ve Vídni, v restauraci hotelu Anantara Palais Hansa Vienna.
Co mi kurz přinese, když jíst už umím?
Při setkávání s lidmi u stolu nejde jen o jídlo. Je to setkání ve společnosti. Doma i mimo dům, třeba v restauraci. Naučíte se, jak vejít do běžné restaurace, a jak vcházet do těch hotelových. Osvojíte si také, zda a kdy se můžete posadit ke stolu a případně na koho počkat. Prakticky si také ukážeme, jak se muži postarají o pláště nebo kabáty. Dozvíte se, které příbory používat, jak začít mluvit a o čem. Získáte návody, jak od stolu odcházet a proč. Provedu vás také způsobem, jak jíst správně pečivo, neposedné předkrmy či záludné polévky. Vysvětlíme si, proč v etiketě stále přetrvávají některé mýty.
Osvojíte si také vaši roli, pokud jste hostitel nebo host pozvaný na slavnostní večeři. Ujistíte se, že dokážete dávat znamení ubrouskem a oslovovat správně obsluhující personál. Mimo jídla se také dostanete k informacím, jaké sklenice se na co používají, jak se používá další inventář mimo příborů, abyste ho mohli využívat. A spousty dalších věcí...
Lze tento kurz dát do nákladů firmy?
Ano, tento kurz lze uplatnit jako náklad firmy. Jsme plátci DPH. Etiketa u stolu a obchodní etiketa jsou nedílnou součástí vašeho i našeho podnikání. Setkávání s lidmi má svoje zásady a doporučení a pomáhá nám navazovat obchodní i osobní přátelství.
Vyberte si datum a místo kurzu, nezávazně se přihlaste a do poznámky nám, prosím, napište na jaké IČO máme fakturu s předmětem fakturace "Kurz etikety" vystavit. Fakturu vám odešleme v elektronické podobě na e-mailovou adresu, kterou uvedete v přihlášce. Máte-li k fakturaci jakékoli dotazy, napište nám nebo zavolejte.
Je možné mít vegetariánské nebo veganské menu?
Zajisté. Z menu můžeme vynechat maso nebo jakoukoli jinou složku, která vám nechutná nebo ji nejíte z jiného důvodu. Po konzultaci s šéfkuchařem vám navrhneme, jaké suroviny budou obsahovat vegetariánské pokrmy. Velmi rádi také nahradíme jistý typ masa za jiný. Například, když nejíte hovězí maso, můžeme jej nahradit krůtím nebo rybou. Z některých pokrmů můžeme jakoukoli surovinu nechat odstranit. S důvěrou nás kontaktujte, abychom mohli připravit menu tak, jak si přejete.
Mohou se účastnit i děti?
Zážitková večeře Etiketa u stolu se koná od 18:00 téměř do 22:00 h. Je tedy vhodná pro dospělé, případně teenagery a studenty, kteří se s rodiči nebo sami zapojují do společenského života. Pro mladší děti, školáky, máme připraven program Nedělní oběd s etiketou pro děti.
Tento zážitkový hravý a citlivě vedený workshop se koná v neděli v poledne a menu je sestaveno tak, aby chutnalo dětem. Naučí se, jak jíst "neposedné" pokrmy, jak mluvit s obsluhou a co je to vlastně ten "tringeld". Menu obsahuje také několik "nástrah" a samozřejmě sladký závěr. Za odměnu. Děti si navíc odnesou certifikát o absolvování kurzu a dárek jako překvapení. Máte-li děti, dopřejte jim náskok před ostatními a přihlaste je.
Budeme jíst humra, šneky nebo artyčoky?
U stolu s námi se naučíte, jak jíst správně běžnější pokrmy. Málokdo umí jíst polévku s nudlemi, o knedlíčcích ani nemluvě. Většina osob kolem vás nezná, jak jíst správně pečivo a krájet brambory.
Naučíte se poradit si s listovým salátem, snítkou rukoly, sypkou rýží nebo dezertem, který obsahuje zmrzlinu a čerstvé ovoce. Naučíte se také, jak správně názvy pokrmů a nápojů vyslovovat, aby nedošlo k nechtěným faux pas. Zjistíte, že Etiketa u stolu není žádnou suchou disciplínou, ale zábavným způsobem života. Etiketa je životní styl.
Věnujeme se tedy namísto humrům, šnekům a dalším exotickým jídlům, se kterými se běžně nesetkáváte, těm častějším, které doprovázejí firemní večeře, oslavy narozenin a jubileí nebo svatební hostiny.




